Δες όλα τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείς για την Αγορά ακινήτου.
Αν είσαι κάτοικος εξωτερικού ενημερώσου για την Greek Golden Visa
Αποφάσισες την Πώληση ακινήτου σου; Aρχισε να συγκεντρώνεις εγκαίρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δικαιολογητικά που αναφέρονται εδώ ώστε να είσαι έτοιμος για άμεση μεταβίβαση όταν βρεθεί αγοραστής.
Ενημερώσου για τα έξοδα προκειμένου να προβείς σε αγορά ή πώληση ακινήτου.
Ποιος πληρώνει και τι
Αναζητείς μεσιτικές υπηρεσίες;
Ενημερώσου σχετικά με τη Σύμβαση Μεσιτείας ώστε να γνωρίζεις τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σου και να αποφύγεις παρεξηγήσεις είτε κατά την αγορά είτε κατά την πώληση ακινήτου
Για τους αλλοδαπούς που επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητο σε περιοχή, η οποία πλέον δεν χαρακτηρίζεται ως "παραμεθόριος", χρειάζονται τα εξής δικαιολογητικά:
The Greek Golden Visa
Επιπλέον, βάσει του άρθρου 36Α του νόμου 4146/2013, δίνεται πλέον η δυνατότητα σε αλλοδαπούς κατοίκους του εξωτερικού, πολίτες τρίτων χωρών, που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αποκτήσουν πενταετή άδεια παραμονής (5 έτη) σε επίπτωση του προβούν σε Αγορά ακινήτου ή μίσθωση ακινήτου στην Ελλάδα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών το ύψος της ως άνω ακίνητης περιουσίας μπορεί να αναπροσαρμόζεται, και θα προκύπτει σύμφωνα με τις αναγραφόμενες επί των συμβολαίων αξίες των ακινήτων ή των συμβάσεων μίσθωσης.
Τι δικαιώματα παρέχει αυτή η 5ετής άδεια παραμονής στους άμεσα αγοραστές/ιδιοκτήτες, αλλά και στα μέλη των οικογενειών τους;
Τους παρέχει και την ταυτόχρονη δυνατότητα ισόχρονης επέκτασης της διάρκειάς της και τους παρέχει τη δυνατότητα να ταξιδεύουν ανενόχλητα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συνθήκης Σέγκεν (Schengen) χωρίς να τους ζητείται βίζα εισόδου στις χώρες αυτές.
Τα κράτη που έχουν υπογράψει τη συνθήκη Σέγκεν (Schengen) είναι τα ακόλουθα: Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ισλανδία, Ιταλία, Κύπρος, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Φινλανδία, Ελβετία, Σουηδία.
Σε περίπτωση κληρονομιάς πρέπει να ελεγχθούν:
1. Η ληξιαρχική πράξη θανάτου
2. Το πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών
3. Το πρακτικό δημοσίευσης διαθήκης
4. Το πιστοποιητικό αμφισβητήσεων του κληρονομικού δικαιώματος
5. Πιστοποιητικό μη αποποίησης της κληρονομιάς
Τα παραπάνω ελέγχει και σας κατευθύνει σχετικά ο συμβολαιογράφος και ο δικηγόρος. Πρέπει να προσέχουμε κατά την Αγορά ακινήτου εάν το ακίνητο έχει βάρη. Ο δικηγόρος πρέπει να ελέγχει τους τίτλους ιδιοκτησίας ώστε να μην διεκδικείται το οικόπεδο μας από το Δημόσιο αλλά και από ιδιώτη. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε πόσα τετραγωνικά μέτρα μπορούμε να κτίσουμε σε αυτό το οικόπεδο, αλλά και το εάν ο οικοδομικός κανονισμός της περιοχής επιβάλλει κάποιους περιορισμούς οι οποίοι κάποια στιγμή μπορεί να μας δημιουργήσουν πρόβλημα.
Α. ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΕΞΟΔΑ
Από το 2014 η παράσταση του δικηγόρου στα συμβόλαια είναι προαιρετική. Αν αναγράφεται στο συμβόλαιο η παράσταση δικηγόρου, τότε η κλίμακα αμοιβής είναι ως εξής:
Αν δεν αναγράφεται στο συμβόλαιο η παράσταση δικηγόρου, δεν υποχρεούται στην έκδοση του σχετικού τριπλοτύπου τότε η αμοιβή καθορίζεται ελευθέρως βάσει της βουλήσεως του εκάστοτε Δικηγόρου και εκδίδεται Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών, η οποία βαρύνεται με Φ.Π.Α 23%.
Η παρουσία του δικηγόρου είναι πολύ χρήσιμη διότι μας προστατεύει από τις δυσνόητες φράσεις και φροντίζει για τα συμφέροντα μας κατά την σύνταξη των συμβολαίων. Για αυτή την εργασία ανάλογα με το μέγεθος και την δυσκολία της η αμοιβή μπορεί να αυξηθεί ανάλογα.
Προσοχή εάν δώσετε προκαταβολή θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τον δικηγόρο σας για να σας συντάξει ένα ιδιωτικό συμφωνητικό (προσύμφωνο) και να σας διασφαλίσει όσο μπορεί περισσότερο μέχρι την ημέρα που θα συνταχθεί το οριστικό συμβόλαιο.
Η διασφάλιση σας είναι απαραίτητη όχι μόνο για να αντιμετωπίσετε πιθανόν δύστροπους ή κακοπροαίρετους πωλητές αλλά και από πιθανές δυσκολίες που προέρχονται από οικονομικά προβλήματα ή από θέματα υγείας κτλ. Με το συμφωνητικό ο δικηγόρος θα φροντίσει να διασφαλίσει την αξία του ακινήτου, τους τρόπους εξόφλησης, τις ποινικές ρήτρες για τον αγοραστή και τον πωλητή, προθεσμίες παράδοσης κτλ.
Η προκαταβολή καλό θα είναι όσο το δυνατόν μικρότερη, για να μην έχετε μεγάλο κίνδυνο απώλειας χρημάτων σε περίπτωση υπαναχώρησης.
Β. ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΞΟΔΑ
Ο συμβολαιογράφος είναι άμισθος Δημόσιος Λειτουργός. Ο ρόλος του συμβολαιογράφου είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την νομιμότητα της διατύπωσης της κάθε συμφωνίας στα επίσημα συμβόλαια.
Οι αμοιβές του συμβολαιογράφου καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις:
α) του άρθρου 40 του Ν. 2830/2000 «Κώδικας Συμβολαιογράφων» (Α ́/96), όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του από το άρθρο 4 παρ. 1, 2, 3, και 4 του Ν. 3919/2011 (Α ́/32), και
β) του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ/τος 63/2005 (Α ́/98).
Για την κατάρτιση πράξεων, το αντικείμενο των οποίων αποτιμάται σε χρήμα, ο συμβολαιογράφος εισπράττει:
α) πάγια αμοιβή είκοσι (20) ευρώ και αναλογική αμοιβή, η οποία υπολογίζεται με βάση την συνολική αξία που δηλώνεται στο συμβόλαιο ή τη μεγαλύτερη αξία που καθορίζεται από την αρμόδια αρχή, προσωρινά ή οριστικά.
Το ποσοστό της αμοιβής αυτής, ανάλογα με το ύψος της αξίας του αντικειμένου της συναλλαγής, καθορίζεται ως εξής:
β) Για κάθε πρόσθετο φύλλο των συμβολαιογραφικών πράξεων, για τις οποίες η αναλογική αμοιβή προσδιορίζεται σύμφωνα με τα ανωτέρω κλιμάκια, ευρώ πέντε (5,00).
γ) Για κάθε φύλλο των αντιγράφων των ίδιων ως άνω συμβολαιογραφικών πράξεων, εφόσον τα αντίγραφα αυτά εκδίδονται αμέσως με την κατάρτιση της πράξεως, ευρώ τέσσερα (4,00). Τα τέλη και δικαιώματα για την έκδοση των αντιγράφων αυτών πρέπει να αναγράφονται επί του πρωτοτύπου συμβολαίου, μαζί με τα λοιπά δικαιώματα, όπως ανωτέρω καθορίζονται.
Τα συμβολαιογραφικά έξοδα βαρύνουν τον αγοραστή και ανέρχονται στο ποσό που υπολογίζει και αναγράφει απαραίτητα ο συμβολαιογράφος στις τελευταίες σελίδες του συμβολαίου. Αυτή είναι και η απόδειξη για την εφορία της αμοιβής που καταβλήθηκε.
Γ. ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ
Τα έξοδα για την μεταγραφή του συμβολαίου στο υποθηκοφυλακείο της περιοχής του ακινήτου υπολογίζονται με συντελεστή ως εξής:
Ο υποθηκοφύλακας εκδίδει Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών στην οποία επιβαρύνει και ΦΠΑ 23%. Τα έξοδα του υποθηκοφυλακείου επιβαρύνουν τον αγοραστή.
Προσοχή , η αγοραπωλησία σας θα ολοκληρωθεί και θα είναι εντελώς νόμιμη μόνο μετά την μεταγραφή του ακινήτου στο υποθηκοφυλακείο.
Δ. ΕΦΟΡΙΑ
Ο φόρος μεταβίβασης, δηλαδή ο φόρος που πληρώνει στην εφορία ο αγοραστής για την αγορά ενός ακινήτου είναι 3%. Σε αυτό προστίθεται ποσοστό 3% υπέρ του οικείου Δήμου.
Σε περίπτωση αγοράς ακινήτου από επαγγελματία εργολάβο, του οποίου η άδεια εκδόθηκε μετά την 01/01/2007, το τίμημα βαρύνεται με Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α) 23%.
Ε. ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ
Η εργασία του μεσίτη είναι μια πολύ παραγωγική εργασία. Η χρησιμότητα της φαίνεται από το γεγονός ότι μπορεί να βρει κανείς ένα ακίνητο στο χρόνο που το θέλει, στο μέρος που το θέλει, στο μέγεθος που το θέλει, στην ποιότητα που το θέλει, χάρη στην παρέμβαση αλλά και σε χρήσιμες συμβουλές που θα του δώσει ο κτηματομεσίτης. Από τις συμβουλές αυτές μπορείτε να ωφεληθείτε οικονομικά.
Η μεσιτική αμοιβή είναι προϊόν ελεύθερης διαπραγμάτευσης και συμφωνείται ειδικώς μεταξύ του Μεσίτη-Διαμεσολαβητή και του πωλητή, αλλά και μεταξύ του Μεσίτη-Διαμεσολαβητή και του αγοραστή.
Η μεσιτική αμοιβή πρέπει να εισπράττεται μόνο όταν η υπόθεση που ανέλαβε ο μεσίτης φθάσει στον συμβολαιογράφο. Η σύμβαση μεσιτείας διέπεται από τα άρθρα 703 επ. ΑΚ, από το ΠΔ 248/1993 και από το Ν.4072/2012.
Η μεσιτική αμοιβή συνήθως στις αγοραπωλησίες είναι 2% από τον αγοραστή και 2% από τον πωλητή και υπολογίζεται στην εμπορική αξία του ακινήτου. Αυτό όμως μπορεί να μεταβληθεί είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Αρκετές είναι οι περιπτώσεις όπου οι υποδείξεις ευκαιριών τιμολογούνται με μεγαλύτερα ποσοστά, έως και 7%.
Στις περιπτώσεις ενοικίασης, η αμοιβή συνήθως ορίζετε στο 1 ενοίκιο από τον μισθωτή και 1 ενοίκιο από τον εκμισθωτή (μισό σε περίπτωση μικρής κατοικίας). Οι αμοιβές αυτές επιβαρύνονται με τον νόμιμο ΦΠΑ δηλ. 23%.
Από την στιγμή που επιλέξετε να αγοράσετε ή να ενοικιάσετε ένα ακίνητο μέσω μεσίτη, θα πρέπει να υπογράψετε έγγραφο υπόδειξης ακινήτου στο οποίο ορίζεται η μεσιτική αμοιβή και στο οποίο αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του μεσίτη όπως ο αριθμός φορολογικού του μητρώου, καθώς και ο αριθμός Γ.Ε.ΜΗ. του.
Αν ο μεσίτης δεν ασκεί νόμιμα το επάγγελμα, τότε δεν έχετε καμία οικονομική οφειλή απέναντι του και πρέπει να αποφεύγετε την συνεργασία μαζί του.
Άρθρο 200
Σύμβαση μεσιτείας
1. Η σύμβαση μεσιτείας ακινήτων καταρτίζεται εγγράφως. Για την πλήρωση του έγγραφου τύπου αρκεί η ανταλλαγή ενυπόγραφων επιστολών, ενυπόγραφων τηλεομοιοτυπιών, καθώς και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
2. Η σύμβαση πρέπει:
α) Να περιλαμβάνει τα στοιχεία των συμβαλλόμενων μερών, τον αριθμό φορολογικού τους μητρώου, καθώς και τον αριθμό Γ.Ε.ΜΗ. του μεσίτη. Σε περίπτωση διασυνοριακής παροχής μεσιτικών υπηρεσιών, αναγράφεται το μητρώο και η αρμόδια αρχή ή οργάνωση, στην οποία είναι εγγεγραμμένος ο μεσίτης, σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας εγκατάστασής του.
β) Να καθορίζει την ταυτότητα του αντικειμένου της μεσολάβησης ή υπόδειξης ευκαιρίας, το είδος της κύριας σύμβασης που πρόκειται να συναφθεί, καθώς και το ποσό ή ποσοστό της μεσιτικής αμοιβής, η οποία είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμη και δεν υπόκειται σε κατώτατα νόμιμα όρια. Η χρήση γενικών όρων συναλλαγών στη σύμβαση μεσιτείας διέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 2251/1994 (Α΄ 191).
3. Αν δεν έχει οριστεί διαφορετικά, η διάρκεια της σύμβασης μεσιτείας είναι δώδεκα (12) μήνες, με δικαίωμα παράτασης για έξι (6) ακόμη μήνες, ύστερα από μονομερή έγγραφη δήλωση του εντολέα. Μετά τη λήξη της μπορεί να συναφθεί νέα σύμβαση μεταξύ των ίδιων συμβαλλομένων. Αν η διάρκεια της σύμβασης είναι μεγαλύτερη από την ανωτέρω οριζόμενη, οποιοσδήποτε των συμβαλλομένων έχει το δικαίωμα να την καταγγέλλει αζημίως μετά την πάροδο των δώδεκα (12) μηνών. Τα αποτελέσματα της καταγγελίας επέρχονται μετά την πάροδο τριών (3) μηνών.
4. Επιτρέπεται η σύμβαση αποκλειστικής μεσιτείας, στο πλαίσιο της οποίας ο εντολέας δεν έχει το δικαίωμα να αναθέσει εντολή με το ίδιο περιεχόμενο σε άλλο μεσίτη ούτε και να δραστηριοποιηθεί ο ίδιος ή τρίτος για λογαριασμό του για την αναζήτηση ευκαιρίας για όσο χρόνο ισχύει η σύμβαση, ο δε μεσίτης έχει την υποχρέωση να δραστηριοποιηθεί για την εκτέλεση της εντολής. Εξαιρέσεις από τη μη δραστηριοποίηση τρίτων για λογαριασμό του εντολέα είναι δυνατές μόνο αν αφορούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα που κατονομάζονται ρητά στη σύμβαση. Η σύμβαση αποκλειστικής μεσιτείας δεν μπορεί να έχει διάρκεια πάνω από οκτώ (8) μήνες, με δικαίωμα παράτασης για τέσσερις (4) ακόμα μήνες, ύστερα από μονομερή έγγραφη δήλωση του εντολέα, μετά δε από τη λήξη της μπορεί να συναφθεί νέα σύμβαση. Αν η κύρια σύμβαση καταρτίστηκε κατά τη διάρκεια της αποκλειστικής μεσιτείας, τεκμαίρεται ότι καταρτίστηκε με την υπόδειξη ή μεσολάβηση του αποκλειστικού μεσίτη, εκτός εάν η κατάρτιση της κύριας σύμβασης έγινε με κάποιο από τα ρητά αναφερόμενα στη σύμβαση αποκλειστικής μεσιτείας πρόσωπα, για τα οποία συμφωνήθηκε ότι είναι δυνατή η προσωπική δραστηριοποίηση του εντολέα. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, ο μεσίτης έχει αξίωση αποκατάστασης όλων των δαπανών, στις οποίες έχει υποβληθεί για την προώθηση του ακινήτου, πλέον μιας εύλογης αποζημίωσης, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/3 της συμφωνηθείσας αμοιβής, χωρίς το συνολικό ποσό να είναι μεγαλύτερο από το ήμισυ της συμφωνηθείσας αμοιβής. Αν η κύρια σύμβαση καταρτίστηκε μέσα στο τρίμηνο από τη λήξη του χρόνου της αποκλειστικής μεσιτείας και στο μεταξύ ο εντολέας έχει δώσει εντολή σε άλλο μεσίτη, τότε αμοιβή στον (πρώτο) αποκλειστικό μεσίτη οφείλεται μόνο αν αποδειχθεί ότι η κατάρτιση της σύμβασης οφείλεται σε δικές του ενέργειες.
5. Ο μεσίτης ακινήτων έχει το δικαίωμα να αξιώσει τη συμφωνηθείσα αμοιβή κατά την κατάρτιση της κύριας σύμβασης, εφόσον έχει ο ίδιος μεσολαβήσει στη σύναψή της ή έχει υποδείξει την ευκαιρία σύναψής της ανεξάρτητα από το είδος της κύριας σύμβασης που καταρτίστηκε τελικά για το ακίνητο. Αν περισσότεροι μεσίτες σε συνεργασία μεταξύ τους υπέδειξαν ή μεσολάβησαν, τότε αμοιβή οφείλεται μόνο μία φορά, καταβαλλόμενη από τον εντολέα σε έναν από αυτούς, κατά του οποίου και μόνο έχουν δικαίωμα να στραφούν οι υπόλοιποι και, σε περίπτωση έλλειψης συμφωνίας μεταξύ τους, κατανέμεται μεταξύ των μεσιτών κατά το ποσοστό συμβολής του καθενός στην κατάρτιση της σύμβασης. Αν περισσότεροι μεσίτες, προς τους οποίους ο εντολέας παρέσχε διαδοχικά διαφορετικές εντολές υπέδειξαν διαδοχικά την ίδια ευκαιρία, δικαιούται να αξιώσει αμοιβή μόνο αυτός ο οποίος υπέδειξε πρώτος την ευκαιρία. Αν δεν μπορεί να αποδειχτεί το ποσοστό συμβολής κάθε μεσίτη στην κατάρτιση της σύμβασης, τότε κατανέμεται μεταξύ των μεσιτών κατά ίσα μέρη η μεγαλύτερη από τις αμοιβές που συμφώνησε ο εντολέας με τις διαφορετικές εντολές του. Επί μεσιτείας για ανοικοδόμηση ακινήτου με αντιπαροχή, ο μεσίτης δικαιούται να αξιώσει πλήρη αμοιβή με την κατάρτιση του εργολαβικού προσυμφώνου, εκτός αν έχει συμφωνηθεί διαφορετικά. 6. Αν συναφθεί για το ίδιο ακίνητο διαφορετική σύμβαση από την προβλεπόμενη στη σύμβαση μεσιτείας, η σύμβαση που τελικά συνήφθη τεκμαίρεται ως αποτέλεσμα της διαμεσολάβησης του μεσίτη.
7. Στη σύμβαση μεσιτείας πρέπει να αναγράφεται ρητά αν ο μεσίτης μπορεί να ενεργήσει και για τον αντισυμβαλλόμενο του εντολέα του. Αν, παρά την έλλειψη της πιο πάνω συμφωνίας, ο μεσίτης συμβληθεί και με το άλλο μέρος, ο εντολέας δικαιούται να αρνηθεί την καταβολή της συμφωνηθείσας αμοιβής ή να αξιώσει την επιστροφή της ήδη καταβληθείσας.
8. Σε κάθε αμφοτεροβαρή σύμβαση επί ακινήτου, η οποία καταρτίζεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο, ενσωματώνεται ως περιεχόμενο υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986, των συμβαλλομένων περί μεσολάβησης ή μη μεσίτη ακινήτων στην κατάρτισή της και σε θετική περίπτωση τα στοιχεία του μεσίτη, τον αριθμό Γ.Ε.ΜΗ. αυτού και τον αριθμό φορολογικού του μητρώου, καθώς και το ποσό ή το ποσοστό της μεσιτικής αμοιβής.
9. Οι συμβαλλόμενοι σε σύμβαση σχετική με ακίνητα δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν αμοιβή σε πρόσωπα, τα οποία προσέφεραν υπηρεσίες μεσιτείας, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 198 και των παραγράφων 1, 2 και 3 του παρόντος άρθρου.
10. Ο εντολέας υποχρεούται να ανακοινώσει στον μεσίτη την κατάρτιση της κύριας σύμβασης τουλάχιστον μία ημέρα πριν από την κατάρτισή της, άλλως ευθύνεται σε αποκατάσταση κάθε ζημίας του μεσίτη για τη μη έγκαιρη ανακοίνωση.
11. Η αγωγή που ασκείται από τον μεσίτη κατά του εντολέα του με αίτημα την επιδίκαση μεσιτικής αμοιβής κοινοποιείται στη Δ.Ο.Υ. Φορολογίας Εισοδήματος του μεσίτη, αλλιώς η συζήτηση είναι απαράδεκτη.
Copyright © 2023 YOUBROKER FINANCIAL Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος
Powered by YOUBROKER FINANCIAL